BSO op bezoek

23-02-2024 – Een belangrijke doelstelling is het in contact brengen van kinderen met ‘de natuur’. Zo hebben we dus contact gelegd met de overkoepelende organisatie van BSO’s in Rosmalen en… Lees verder BSO op bezoek

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Uncategorized

Als je een ontwerp maakt van een voedselbos dan staan daar vaak de bomen in als rondjes. Grote bomen, grote rondjes. Als je bomen gaat kopen dan heb je ook de neiging om gelijk grote bomen te kopen. “Dan staat er tenminste al wat” denk je dan.

Wel wat duurder, maar sneller oogst, nietwaar? Nou, wij hebben wat ervaring opgedaan die we graag willen delen.

Zo kochten we een tamme kastanje, van ruim drie meter, en ook een Judasboom van die lengte. Goed voor betaald bij een ecologische kweker. In beide gevallen bomen met kale wortels, dus goed afgedekt tijdens het transport. Netjes geplant, flink plantgat gegraven, 2 of 3 boompalen erbij, vastgezet met boomband, klaar. In het voorjaar liepen ze allebei ook mooi uit. De Judasboom toonde ons zijn mooie paarse bloemen.  

De zomer van 2022 was (wederom) zeer droog. Heel wat avonden hebben we bomen water staan geven, zelfs een gemotoriseerde pomp en tientallen meters aan slangen gekocht, dus flinke hoeveelheden kregen ze.

En toch gingen ze dood. Weg boom, weg geld, weg tijdsinvestering.

De reden is natuurlijk zeker ook de droogte, maar als je erover nadenkt, hoe moet een boom met kale wortels nou mee ‘drinken’? Er is gewoon bijna geen contactoppervlak met de grond. Zeker bij de Judasboom, die ook nog laat (in maart) geplant is, hebben de wortels ook niet alvast een begin kunnen maken. We zien ook duidelijk verschil tussen bomen die in november geplant zijn met die van februari / maart. Vergelijk met traplopen terwijl je door een rietje ademt. Dat lukt misschien net als je het rustig aan doet, maar niet als je gaat versnellen. En de droge warme zomer was precies dat. Het water verdampte sneller via de blaadjes dan de wortels aan konden voeren.

Moraal van het verhaal: Klein is fijn en vroeg is goed:

  • Kleine bomen (zonder veel zijtakken) hebben betere overlevingskansen
  • Ze kosten minder moeite om te planten (kleiner plantgat, geen of minder boompalen)
  • Ze kosten minder geld

Mocht je toch een grotere boom willen planten, plant hem dan vroeg:

  • Plant in oktober/november, dat geeft de wortels kans alvast wat haarvaten te laten groeien (grond is warm, vochtig, en de verdamping door de bladeren is klein)

En wat helemaal mooi is, kleine bomen groeien sneller! Ze halen de groot gekochte broeders vaak in een paar jaar in, en groeien uit tot een veel mooiere en gezondere boom. Win-win-win.

Kanaalpark fase 2

Na jaren voorbereiding gaat het beginnen, Fase 2 van het Kanaalpark wordt uitgevoerd! Dat merkten we binnen het Voedselbos doordat we ineens vreemde bandensporen aantroffen, dwars door het terrein. Een… Lees verder Kanaalpark fase 2

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Uncategorized

De lente komt!

6 maart 2022 – Het is onmiskenbaar, de lente komt eraan! In deze bijzondere en treurig stemmende tijden geeft dat soms toch een sprankje hoop: de natuur gaat door, maar… Lees verder De lente komt!