Hoe plant je een boom (in klei)

14 juni 2022 – Eén van de vele discussiepunten waar wij veel tijd aan hebben besteed was de vraag: “Hoe plant je een boom?“. Dit lijkt misschien triviaal, gaatje graven, boompje erin, gaatje dichtmaken, maar dan reken je jezelf te snel rijk. Zo discussieerden wij over de grootte van het gat, rond of vierkant, met of zonder compost, bescherming tegen droogte, boompalen, etc etc.

Nu we 1 plantseizoen verder zijn is het een goed moment om de kennis te delen. Zie hiervoor de foto’s met de beschrijving. Heb je zelf een andere aanpak? Laat het ons horen!

Ohja, goed om te weten: wij plantten op 100% rivierklei. Laatste jaren vooral gebruikt als grasland voor schapen. Meermaals door trekkers bereden dus lekker compact.

Wat op de fotos ontbreekt is de afwerking: elk plantgat krijgt nog een laag bladmulch en daarop houtsnippers, rond de stam. Niet tégen de stam (kans op rotten). Het idee is dat beide het bodemleven activeren, koolstof leveren, vocht vasthouden en de grasdruk verlagen. In de praktijk zie je na 1 seizoen niks meer van de bladmulch en zijn de houtsnippers voor de helft verteerd.

Op deze manier een boom planten in kleigrond duurt toch al snel 15-20 minuten, mits de logistiek goed is en je ook over de compost, mulch en houtsnippers kunt beschikken. Dit is dus echt andere koek dan bij planten op zandgrond.

Bij grotere bomen zijn met een flinke gemotoriseerde (Stihl) grondboor 3 tot 5 gaten vlak tegenelkaar aan geboord. De tussenwanden zijn vervolgens weggegraven waardoor een groot plantgat ontstond. Ook hier is het belangrijk de wanden van de gaten flink op te ruwen/los te stekken want die zijn door de draaiende boor spiegelglad dichtgestreken. Dit soort plantgaten duurt uiteraard nog een stuk langer om te maken, al kunnen de gaten wel enkele dagen voor het planten geboord worden.

Klei, op de lange termijn erg fijn, maar absoluut arbeidsintensief in de aanlegfase!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog

3 reacties

  1. Aanvullend op bovenstaande: Na diverse discussies hebben we in het 2e plantseizoen besloten geen compost meer toe te voegen. De aanwezigheid van compost ín het plantgat zou de wortels ‘lui’ maken en ze weerhouden van het zelf opzoek gaan naar voedingsstoffen.
    In elk geval betekent het voor ons minder werk, niet dat we lui zijn, maar we moeten nog zóveel planten…;-) We gaan het meemaken, we houden de verschillen in de gaten!

    1. Wij wonen al ruim 20 jaar op soortgelijke grond, oude uiterwaarden. Super fijne grond om te telen, als het eenmaal is aangeslagen. Nadeel inderdaad is de compactheid voor het planten. TIP. no-dig ofwel niet omspitten of omzetten van de grond maar afdekken met karton. De beestjes gaan dan vrijelijk onder het karton de grond los maken en verwerken het (ongebleekte) karton in de grond.

      1. Dank je wel Carin! We gaan dit zeker op meer plekken toepassen. Onder zeil zien we ook dat de grond mooi los wordt, al mist dan het organisch materiaal van het karton natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *