De beste wensen voor 2022!

3 januari 2022

We hopen dat iedereen veilig en gezond het nieuwe jaar is ingegaan. We wensen iedereen ook veel geluk en gezondheid toe. Uiteraard hopen we ook dat we weer veel samen mogen werken aan de realisatie van het Voedselbos Woest.

Al zitten we nog middenin het plant-seizoen, toch is de jaarwisseling ook een moment om terug te kijken. En dan realiseer je je toch weer dat er ontzettend veel is gebeurd de laatste 12 maanden! Zo zijn we van ‘geen ontwerp’ naar een uitgewerkt fase 1 ontwerp gegaan. Het bestuur heeft diverse nieuwe mensen mogen verwelkomen, en enkele anderen ook weer zien vertrekken. Er is een hele goede werkgroep in het leven geroepen met nog meer vrijwilligers die expertises meebrachten op praktisch vlak, maar ook op organisatie en excel talenten!

We hebben weer veel met de gemeente overlegd, we hebben vrijwilligers geworven (70!) en op 11 september hadden we een zeer goed bezochte bijeenkomst voor alle geïnteresseerden in ‘Hof Eygentijds’. We zijn geinterviewd door DTV bij de corona gedenkplek en stonden in de Rosbode, de Bossche Omroep en diverse wijkkranten, waaronder die van de Groote Wielen. Ook hebben we succesvol aan onze financiën gewerkt waardoor we een startkapitaal hadden om het ontwerp en de eerste bomen van te kunnen betalen. We hebben in juli de officiele aanvraag via en met de gemeente in kunnen dienen bij het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB) en we hebben heel, heel lang gewacht, maar uiteindelijk toch in december te horen gekregen dat het plan is goedgekeurd!

En, en dat is het belangrijkste, we hebben de eerste bomen geplant! Uiteindelijk zijn er 2 officiele plantdagen in 2021 doorgegaan. Helaas moesten we er ook 3 a 4 afzeggen vanwege de regen. Maar ook buiten de plantdagen om hebben we gelukkig kunnen werken, in wat kleinere groepjes. Bijvoorbeeld bij het ontvangen en van de wegscheppen van 20 kuub mulch, 10 kuub compost en 20 kuub houtsnippers.

Aldoende hebben we ook veel geleerd! Bijvoorbeeld hoe je op een fatsoenlijke manier bomen plant. En hoe je van een kaart naar een plantlocatie in het veld gaat. En dat de klei zwaar is, ook met een Stihl boormachine. En dat er nattere en drogere zones in het veld zijn. En hoe je vrijwilligers zich laat aanmelden via een web-event en dat alle vrijwilligers zo ontzettend goed hebben meegeholpen, zonder te klagen!

En nog veel, veel meer…

Voor 2022 duimen we voor gunstig weer, maar we voelen ons een stuk zelfverzekerder als het gaat om alles wat er komt kijken om een voedselbos te realiseren. En bovenal, we blijven positief: gezelligheid staat voorop, elke boom is er een, en wat deze winter niet kan, doen we volgende winter wel. Of de winter daarna… Het gaat hoe dan ook stééds mooier, bio-diverser, en lekkerder worden!

We hopen dat jullie met ons mee blijven doen zodat het voedselbos van ons allemaal is, en blijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.