De lente komt!

6 maart 2022 – Het is onmiskenbaar, de lente komt eraan! In deze bijzondere en treurig stemmende tijden geeft dat soms toch een sprankje hoop: de natuur gaat door, maar alles staat wel in een ander perspectief nu. Toch een update.


We zien de kerspruim en de gele kornoelje al bloeien, en de hazelaar en wilgenkatjes niet te vergeten!

15 februari, Gele Kornoelje begint te bloeien

Dat betekent dat we aan het eind van het plantseizoen zitten. Na maart neemt de kans op droogte toe, plus dat de temperatuur stijgt (=verdamping) en de sapstromen komen op gang, dus de vochtbehoefte is ook groter. En je zal als boom/struik nou net geplant zijn en dus minimale (haar)wortels hebben, dat is alsof je traploopt terwijl je door een rietje ademt.

Maar we kunnen dus nog even ‘knallen’ en dat gaan we doen ook! Gisteren met een goede opkomst weer meer dan 150 planten de grond in gewerkt. En het weer is stabiel, dus volgende week ontvangen we onze laatste bestelling en gaan we kijken hoever we die in de grond krijgen. Er is nog genoeg te doen.

En afgelopen weken is er ook keihard gewerkt. Iedereen weet nog wel dat we 4 stormen (Corry, Dudley, Eunice en Franklin) kort achter elkaar over ons heen kregen. Alleen in februari al kregen we 18 cm(!) regen op elke vierkante meter. Dus het veld stond blank en de bomen stonden scheef! Tijd voor maatregelen, dus samen met vrijwilligers bomen weer verankerd ~100 meter drainage geulen gegraven (met de hand!). Dit werkte zeer goed en hiermee heben we mogelijk voor lange tijd een probleem opglost, want het veld is nu prima. Op tijd de geulen afsluiten om niet door te schieten naar verdroging!

20 februari, Rosmalen heeft een waterval!

Tevens hebben we een torenvalk-nestkast opgehangen, om zo wat aan muizencontrol te doen, want die waren toch maar begonnen aan onze ingekuilde perenbomen. Er komen ook nog wat uilenkasten in bomen in de buurt, dus we zijn heel benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *