20-10-2023 Toen we in november 2021 begonnen met aanplanten was het startpunt een biljartlaken met louter kort gras. De schapen waren er namelijk een week eerder pas afgegaan en die doen 2 dingen: gras eten en met hun pootjes alles dichttrappen.
Nu we 2 groeiseizoenen verder zijn is de ontwikkeling spectaculair, vooral het gras schoot de grond uit en bereikte hoogtes van anderhalve meter. Maar naast het gras viel ook op dat er donkere stukken onstonden met distels. Niet her en der een ingewaaide distel, maar hele banen en vlakken. En ook waar we onze wandelpaden hadden bedacht, dus dat stond elkaar in de weg.
De donkergroene plekken zijn distels
Dan krijg je gelijk de neiging om in te grijpen, wegmaaien die prikkers! Maar een beetje terugdenkend aan de opleidingen en vele filmpjes die we gezien hebben komt de boodschap van ‘niet ingrijpen, eerst aanzien’ ook naar boven.
Gaandeweg zagen we ook hoeveel insecten en vlinders genoten van de distelbloemen. En ook de puttertjes deden hun alternatieve naam ‘Distelvink’ eer aan. En he, die pawpaw die ingegroeid was tussen de distels deed het eigenlijk veel beter dan de pawpaw die minder beschut stond.
En toen we ook nog Kaki’s wilden planten en Uiensoepbomen en we lazen dat ze de eerste jaren het best uit de wind konden staan besloten we van de nood een deugd te maken en deze bomen ín de distels te planten.
Tijdens het planten viel ook nog eens op dat de grond lekker los was gekomen door al die penwortels.
We gaan de nieuwe aanplant goed in de gaten houden en kijken hoe ze het vinden tussen hun stekelige buren. Wordt het symbiose of survivallen? Wij doen voorlopig even niks, behalve kijken.