Gewilde wilg

29-11-2021 Soms stuit je bij toeval op zo’n mooi stukje informatie dat je denkt: “Dat moet ik verder vertellen!” Zo kwam ik laatst op een artikeltje genaamd: “En de winnaar is… de wilg!” met als ondertitel “De boom die de meeste insecten trekt”.

De reden dat ik erop kwam was natuurlijk omdat we in het Voedselbos ook wilgen gaan aanplanten. En aangezien we soorten zoeken met ‘Europese wortels’ viel de Salix Babylonica (beter bekend als ‘de treurwilg’) af. Gelukkig zijn er vele alternatieven dus dat komt helemaal goed, maar zodoende dus dat ik een top 10-lijstje vond met bomen die de meeste insectensoorten aan zich verbonden hebben:

bron: http://minstroomutrecht.nl/en-de-winnaar-is-de-wilg/

Leuk om te vermelden dat nummers 1 t/m 4, 6, 7 en 10 zeker een plek in ons Voedselbos krijgen. Onnodig om uit te leggen dat deze insecten niet direct tot ons voedsel gerekend worden, alhoewel de meningen aan het schuiven zijn, maar zij vormen een super belangrijke schakel in de hele voedselketen. Veel insectensoorten bij elkaar voorkómen onbalans (ofwel plagen). De vijand van je vijand is zeg maar nooit ver weg. En dat betekent weer dat de voor ons eetbare bessen, appels en (kwee)peren ook minder vaak aangetast worden.

Dat is tenminste de theorie, in de beginjaren zullen we wel degelijk te maken krijgen met onbalans. Naast insecten kunnen dat ook muizen en slakken zijn bijvoorbeeld. Het enige dat wij kunnen doen is de randvoorwaarden voor een gebalanceerd systeem neerzetten en geduld hebben. Vandaar dus de wilgen en andere op het oog ‘niet productieve’ bomen in het ontwerp.

PS: Pas op wat je een ‘niet-productieve’ soort noemt, want laat nou juist ook de wilg op veel fronten waarde hebben: takken zijn te gebruiken voor manden en afrastering en de bast bevat ontstekingsremmende bestanddelen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *