12 december 2021 – We wisten het al van te voren, je bent als planter aangewezen op het weer. Teveel regen maakt de grond onbegaanbaar: letterlijk want je glijdt erop uit, maar ook vanwege de schade die je onbedoeld toebrengt als je over natte grond loopt. Je verdicht de bodem, ofwel de lucht gaat eruit. En lucht is minstens zo belangrijk als stikstof, koolstof, fosfaat en alle andere nutrienten.
En ja, wij zitten ook nog eens te ‘boeren’ op rivierklei. Die is van nature al zeer compact. En het watert ook slecht af, zeker als het verdicht is. Oppassen geblazen dus.
Toch voelt het niet fijn als je 3 zaterdag op rij moet afblazen. Was dat wel nodig? We hebben de neerslag even opgezocht van een nabij gelegen weerstation.

In de eerste 20 dagen van november viel er 11 mm. (Note, 30 en 31 oktober viel er samen 35mm, we begonnen dus nat). Op 20 november was de conditie net goed genoeg. Echter in de week erop viel 27 mm en werd het veld onbegaanbaar. De weken daarna viel respectievelijk 17 mm en 12 mm. Dat leidde er ook toe dat de reedsgeplante bomen behoorlijk onder water kwamen te staan. Voor een berk geen probleem, maar voor een pruim zeker niet gewenst.
We hebben dus zelfs wat maatregelen geprobeerd te nemen: plantgaten verder opgevuld om het water te verdringen en zelf geexperimenteerd met het graven van afwateringsgeultjes. Tsja, je moet wat!
Gelukkig zien we dat het weer langzaamaan verbeterd, we hebben goede hoop dat het 18 december weer gaat lukken!