(Schimmel)netwerken met Stadshout Den Bosch

8 april 2022 – Net als in de natuur zijn wij een onderdeel van een netwerk. Zoals schimmels ‘hair extensions’ van boomwortels zijn, zo zijn wij verbonden geraakt met ‘Stichting Stadshout Den Bosch‘.

Mogelijk ken je deze mooie stichting van de borrelplanken die ze maken van de kastanjes die geveld moesten worden op de Parade in Den Bosch. Want dat is wat ze doen, oud hout nieuw leven geven. Hoe circulair wil je het hebben? Een boom uit je eigen wijk die moet wijken, maar die terugkomt als picknick tafel in diezelfde wijk?

En wij dachten, waar gezaagd wordt, blijven restjes over. En die restjes, die zijn voor ons geen restjes, maar heel waardevolle grondstof voor een rijk bodemleven. Juist de rotte stukjes. Dus contact gelegd met de mannen van Stadshout Den Bosch en die zagen het voordeel ook wel. Want als wij hun restjes meenamen, hadden zij weer meer plek op hun terrein in Nuland voor nieuwe boomstammen.

Dus na 2 stukken taart en 2 koppen koffie reden we tevreden weg met een aanhanger vol oud hout en een verbinding rijker. Uiteraard komen we nog eens terug, voor nog meer oud hout, of misschien wel een heel mooie buitenbank?

Ohja, je vraagt je misschien af waar dat hout voor bedoeld is. Nou, onder andere als basis voor de ‘Hügel’. Dit is duits voor ‘heuvel’ en die wordt gemaakt door met aarde en compost een rand van dood hout te bedekken. De aanwezige schimmels, het vocht (want oud hout is net een spons) en de wat hogere temperatuur zorgen voor een apart klimaat en heel rijke voedingsbodem waar bessen en kleine bomen heel goed op kunnen groeien. Dus dat willen we wel eens meemaken!

Hugelbed

Mocht je zelf handig zijn met zaagmachines, of op andere manieren een steentje bij willen dragen aan Stichting Stadshout Den Bosch, laat het dan zeker even aan ze weten, er zijn meer dan genoeg ideeën en klussen om op te pakken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *