Te nat, te droog, stormachtig begin

29-05-2022 Klimaatverandering zien gebeuren. Misschien kan het niet en moeten we het ‘het weer’ noemen, maar toch, we hebben een best onstuimig eerste plantseizoen gehad.

Aan het begin, in november en december, van het plantseizoen hebben we vrij veel plantdagen letterlijk in het water zien vallen. Het veld was te nat om te betreden. Gaande weg kwamen we in een drogere periode terecht, zodat we in januari lekker konden opschieten. Ook omdat van vorst nauwelijks sprake was. Maar 31 januari was daar storm Corrie. Veel wind, en veel regen. Acht februari stonden we geulen te graven in het veld om het water veel bomen helemaal onder water had gezet weg te leiden naar de sloten.

Twee weken later, op 14 februari, Valentijnsdag,was daar Dudley en op 18 februari Eunice. En op 20 februari alweer storm Franklin. Vier stormen in 3 weken. De windstoten liepen op tot boven de 90 km/u en er viel in 20 dagen zo’n 15 cm regen.

En toen werd het droog. In de daarop volgende 41 dagen tot 3 april viel er 1,7 cm regen. Waaronder sneeuw op 1 april. Gelukkig was het meestal niet al te warm, maar toch wel af en toe boven de 20 graden. Tussen 4 april en 9 april dachten we dat het wat beter werd, er viel 3,5 cm regen, maar achteraf was het een spreekwoordelijke druppel op de gloeidende plaat. Want vanaf 10 april volgde weer een een periode van 38 droge dagen met in totaal 0,2 centimeter regen! Het weer was heel stabiel en de temperaturen liepen geleidelijk op van zo’n 13 graden tot boven de 27 op 18 mei. De kleibodem vertoonde grote droogte scheuren. In die periode hebben we ook 2 waterputten laten maken, zodat we niet meer machteloos hoefden toe te kijken.

Vanaf 19 mei zijn we gelukkig in wisselvalliger weer terecht gekomen. Regelmatig vallen er buitjes, temperaturen zijn redelijk normaal voor de tijd van het jaar en de wind, alhoewel zeker niet afwezig, veroorzaakt geen grote problemen.

Het is nu 29 mei, juni klopt op de deur, we zijn benieuwd wat de rest van het jaar gaat brengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *