Voedselbos Lekkerlandgoed

25 september 2021 – Wat was dat een goed idee, op bezoek gaan bij een ander voedselbos-op-kleigrond! We hebben een rondleiding gekregen van Jan, van het Voedselbos Lekkerlandgoed in Haarzuilens (nabij Utrecht).

Dat voedselbos is ongeveer 5 jaar geleden gestart, en wordt nog steeds verder aangelegd. Met ruim 5 ha is het fors groter dan VB Woest, maar een belangrijke overeenkomst is dat het op rivierklei is geplant, net als bij ons.

Jan, mede oprichter, heeft ons uitvoerig op sleeptouw genomen en enorm veel verteld. Over de successen, maar ook over wat hij achteraf gezien anders had gedaan. Om daarmee te beginnen: hij onderstreepte hoe gigantisch belangrijk ‘hulp bomen’ zijn. Wat zijn dat? Nou, dat zijn oer hollandse bomen, zoals wilg en (zwarte) els, die met hun wortels (incl. schimmelcultuur en stikstofbinding) de bomen goed voorbereiden. Maar die ook de wind tegenhouden en schaduw geven op hete dagen, en als ze te groot worden of in de weg staan ook nog mooi snoeihout leveren (=koolstof voor de bodem). En dan vergeet ik nog de insecten die ze aantrekken.

Nou hadden we die bomen al in ons ontwerp staan, dus dat is goed, maar dat ze zó nuttig waren dat Jan achteraf gezien het eerste jaar alléén hulpbomen zou hebben geplant was een eye opener!

Chinese Uiensoepboom
(Zo rot als een) Mispel (lekker, ook als wijn!)
Kruidentuin

Verder werden we gewoon helemaal gek van de lekkere smaken die we geproefd hebben. Van hele frisse salade achtige zuring, tot de chocoladebes (Leycesteria Formosa), de Sassafras (blaadje dat naar mandarijn smaakt), lijsterbesjes, de ‘chinese uiensoepboom’, tot aan een soort peperkorreltje dat 10 minuten lang je lippen deed tintelen (Szechuanpeper) en nog veel meer.

Szechuanpeper, moet je geprobeerd hebben!

Zo relaxt als Jan ons vertelde over zijn ervaringen, zo relaxt moeten we het aanleggen van het bos ook benaderen. Sommige dingen lukken, soms gaat er iets dood. Maar door elke keer gewoon te reageren op wat er gebeurt kom je vanzelf steeds verder. Die les nemen we ter harte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *