We hebben een’Hügel’! Een wat??

augustus 2022 – Hügel = duits voor ‘Heuvel’. Dus het voedselbos heeft sinds juli 2022 een heuvel. Fijn zul je denken, maar waarom dan?

Om te beginnen, het is niet zómaar een heuvel. Deze heuvel bestaat in de kern uit oud-hout: snoei afval, maar ook resthout van Stadshout Den Bosch. We schreven hier al eerder over.

Dit hout is in feite bedolven onder een laag grond. Die we naast de Hügel hebben uitgegraven. Dus we hebben nu ook een ‘Wadi’, of een ‘Swale’ of een ‘poel’. Net hoe je het noemen wilt.

Het idee van de Hügel is dus dat juist dat oude, rottende, hout voor extra voeding gaat zorgen. En vochtig hout houdt ook water vast. Tegelijk vangt de zijkant van de Hügel natuurlijk ook meer zon en warmt dus meer op. Voedsel, water en warmte, dat samen moet van de Hügel een turbo-groeiplek maken. We zijn heel benieuwd!

Het ziet er in elk geval al interessant uit. En doordat we de Hügel in een cirkelvorm hebben aangelegd hebben we ook een mooie beschutte binnenplek gerealiseerd. Laat het openlucht orkest / toneelgroep maar komen!

Nog kort over de ‘poel’: Deze hebben we zo diep laten uitgraven (door Van Lokven) dat we door de kleilaag heen op het zand zijn uitgekomen. Hierdoor staat er altijd wat water in, en dat trekt leven aan. Nu al zien we allerhande kleine waterspinnetjes en bootsmannetjes zwemmen. Waarschijnlijk verstekelingen aan poten van watervogels.
We hopen ook dat bij heftige neerslag, zoals we die vorige winter gehad hebben, dit water zal afstromen naar de poel. De bomen komen dan niet onder water en tegelijk kan het water via de poel hopelijk wel makkelijk bij het grondwater komen en gaat het niet verloren. We gaan het zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *